Kawaii kult ljubkega

DadaDisko vizualna podoba se močno opira na kawaii, kulturo ljubkega, ter z njo povezano razkošje ne-odraščanja in željo po odkrivanju neraziskanega. Kot čarovnija, ki vsem omogoča za trenutek biti sočasno odrasel in otrok, ob tem pa rahlo uporniško in brez omejitev prečkati oba svetova.

Da se bomo bolje spoznali, smo v brezplačen prenos pripravili nekaj zabavnih DadaDisko ustvarjalnih iger, še prej pa malo podrobnejši oris kulture ljubkega kawaii.

Kaj je kawaii?

Japonska beseda kawaii izvira iz besedne zveze 顔 映 し kao hayushi, ki jo običajno prevajamo v “zardel obraz”, dobesedno pa pomeni “obraz (je) žareč”. Sčasoma se je pomen spremenil v bolj sodobno različico kot “srčkan” ali “ljubek”, izgovorjava pa se je spremenila v kawayui in nato v sodobni kawaii.

Vzpon ljubkosti v japonski kulturi se je pojavil v sedemdesetih letih kot del novega sloga pisanja, ki ga je omogočila dostopnost tehničnih svinčnikov. Med takratnimi najstnicami so postali popularni, ker so dali zelo tanke črte, v nasprotju s tradicionalnimi japonskimi pisavami, ki so se razlikovale po debelini črt. Dekleta so postopoma razvila stil pisanja velikih okroglih črk z dodanimi ljubkimi risbicami kot so srce, zvezda, čustveni obrazi, latinske črke.  Ker naj bi risbice, naključno vstavljene med pismenke, oteževale branje, je bil tak slog pisanja takrat v mnogih šolah prepovedan. V osemdesetih letih so ta “ljubki” stil pisanja prevzele revije in stripi, predvsem za kričeče naslovnice in oglase, od tam pa se je preselil na razna dizajnerska področja. Tako ga danes najdemo v modi, industrijskem dizajnu, v oblikovanju igrač in interierjev, ter še vrsti drugih področij.

DadaDisko ustvarjalne igre

V brezplačen prenos smo pripravili tri papirnate igre z motivi DadaDisko figuric. Igre so namenjene različnim starostnim skupinam in dovolj privlačne, da bodo za nekaj časa malčke učinkovito zaposlile.

Igra pozornosti

Na gosto zapolnjeni poli je naloga najti vse posamezne figurice drugo za drugo. Čudovita aktivnost za malčke, ki krepi koncentracijo in pozornost. Super dodatek za na pot ali doma. Tudi naš očka se rad pozabava s tovrstnimi miselnimi igrami.

Natisni

Rišemo Kawaii faco

Za to igro potrebujemo prazen list papirja in igralno kocko. (Če kocke ni pri roki, ker se vedno nekam odkotali, jo lahko vedno znova izdelamo iz papirja.) Pravila risanja face so enostavna: z vsakim metom po vrsti narišemo element pod tisto številko v tabeli, ki jo je pokazala kocka. Po štirih metih imamo rezultat v obliki ljubkega obraza, ki ga lahko potem še pobarvamo, kaj dorišemo, ga izrežemo, itd. Pro namig: najboljši kawaii učinek dobimo, če narišemo oči in usta čisto skupaj, ter jih umestimo v bolj spodnji ali bolj zgornji del obraza.

Natisni

Pobarvanka

Različne DadaDisko figurice v velikem formatu za barvanje, rezanje, zgibanje, lepljenje, trganje, mečkanje. Ker ljubkih pobarvank ni nikoli preveč.

Natisni