DadaDelavnice

V letu 2021 se bodo zgodile prve DadaDelavnice.
Temeljijo na vsebinah STEAM (science, technology, engineering, art, mathematics – naravoslovje, tehnologije, inženirstvo, umetnost, matematika), ki so ključne za razvoj inovativnosti, kritičnega razmišljanja in kreativnega pristopa k reševanju problemov. Zapisano hodi z roko v roki z veščinami, ki jih ponujajo različni umetniški žanri.

AR maska in AR klubuk za moj party look!

Delavnica namenjena otrokom 5+, zaželena prisotnost staršev

Klasične prvine likovne umetnosti kot so barvanje, risanje in nekaj rezanja na Dada Delavnici stkejo vezi z AR (augmented reality, razširjena resničnost) tehnologijo. K ustvarjanju se poda še dobra glasbena podlaga in plesišče – mi smo pripravljeni! 

AR tehnologija uporabniku omogoča, da s pomočjo kamere in programskega vmesnika  na mobilni napravi ali računalniku v resničnem okolju vidi digitalne navidezne elemente. Udeleženci delavnice bodo izdelali svojo AR masko in AR pokrivalo iz papirja. Pobarvan in okrašen izdelek bodo s pomočjo kamere in AR aplikacije skenirali in jih s tem spremenili v 3D objekt, ki si ga lahko v razširjeni resničnosti tudi nadenejo. Takšen pristop udeležencem zagotavlja edinstveno priložnost učenja skozi zabavo in igro. 

V 21. stoletju na plesišču z grafoskopom!

Delavnica namenjena otrokom 5+, zaželena prisotnost staršev

Grafoskop je sin šolske table in oče projektorja, ki so ga skozi svoje šolanje aktivno uporabljali vsi danes stari tam nekje nad 30 let. Skrajni čas, da dobi še eno priložnost in se zasidra na plesišče, ko je potrebno poskrbeti za nepozabno svetlobno igro. Izziv kliče! Kreativnost pa bo sprožena z ustreznim glasbenim ritmom.

Sodobna tehnologija temelji na preteklosti in nikakor ne smemo pozabiti, da bo vsak nov medij postal star, zato z recikliranjem ni nič narobe. Druga v sklopu Dada Delavnic zato v ospredje postavlja medijsko arheologijo. Udeleženci bodo predelali obstoječe materiale in izdelali VJ prosojnice za grafoskop, s katerimi bodo lahko kasneje soustvarjali vizualije doma ali na dogodku. Tako bodo prosojni in polprosojni materiali, čipkaste teksture in zanimive silhuete izhodišče za ustvarjanje svetlobne kompozicij in pogovor o recikliranju ter t.i. DIY kulturi. Udeleženci bodo dobili ideje, kako uporabiti vsakdanje materiale v svojih izdelkih in pridobili znanje o svetlobi, o svetlobnem mešanju barv, optiki in drugih fizikalnih zakonitostih. Ker grafoskop ni orodje, ki ga pogosto najdemo v domačem okolju, bomo poskrbeli tudi za ustrezna navodila za domačo izdelavo preprostega grafoskopa.

Dobra grafika in zvok sta najboljši par!

Delavnica namenjena otrokom 10+ in staršem mlajših otrok, saj bo rezultat zabaval celo družino

Ko premik roke pred kamero zaslona sproži zvok, se zgodi nekaj zabavnega. Še bolj pa se lahko zabavamo, ko slednje ustvarimo popolnoma sami. Lahko si izmislimo zvok. Lahko sestavimo animacijo. In brez težav vključimo zvočne efekte, ki si jih drugače ne bi upali. Brez težav programira tudi mama, dedek pa z vnučkom skrbi za umetniški doprinos. 

Računalniško programiranje je lahko tudi kreativno. Delavnica bo udeležencem ponudila, da izdelajo čisto svojo interaktivno avdiovizualno aplikacijo s pomočjo računalnika in spletne kamere. Naučili se bodo programirati grafike, ki ob določenem gibanju aktivirajo zvok in animacijo. Udeleženci na delavnici spoznajo rabo programiranja kot umetniškega orodja in gradijo svojo ustvarjalnost in vztrajnost. Spoznajo osnove programiranja skozi raziskovanje, igro in zabavo. 

Koledar dogodkov